Broodbakvorm kopen?

Op zoek naar broodbakvormen?

Brood bakken is een zalig proces. Omdat de allereerste keer een beetje moeilijker kan lopen, helpen we je graag verder. Zoals bij alles hangt het resultaat erg af van het gebruikte materiaal. Zorg je voor professionele keukenbenodigdheden zal het eindresultaat ook beter zijn. 1 van die onmiskenbare benodigdheden is een broodbakvorm. Je hebt immers een recipiënt nodig om je zelfgemaakte deeg af te bakken! Je zal versteld staan welke leuke en originele broodbakvormen er op de markt te vinden zijn!

Ontdek alle mogelijke bakvormen hier!

Wat is een broodbakvorm?

Dat is heel eenvoudig. Het is een vorm die het deeg samenhoudt terwijl het afbakt in de oven. De bakvorm moet dus ovenbestendig zijn. Door de vorm van dit recipient krijgt jouw brood dus een gelijkaardige vorm. Net daarom is het heel fijn om met verschillende broodbakvormen te werken. Soms worden deze ook wel “bakblikken” of “bus” genoemd.

Welke broodbakvormen bestaan er?

Of je nu brood bakt met of zonder broodmix. Je hebt altijd een bakvorm nodig. Er zijn echt hele leuke exemplaren en modellen op de markt. Er zijn rechthoekige, ronde en vierkante vormen. Hetzelfde brood bakken in een andere vorm maakt het net zo leuk, toch?

Daarnaast zijn er ook speciale broodbakvormen voor bijvoorbeeld stokbroden, paasbroodjes, pistolets, hamburgerbroodjes, brioche, sandwiches en dergelijke. De juiste broodvorm zorgt samen met het deeg voor het juiste brood! Je maakt immers geen suikerbrood in de vorm van een baguette, toch?

Wat is een goede broodvorm?

Zoals bij alle producten en toestellen is er een enorm aanbod. Vaak is er zelfs te veel om uit te kiezen. Let vooral om de gekozen materialen. De meeste broodvormen zijn gemaakt uit kunststof of metaal, maar er zijn ook uit RVS, emaille of aardewerk. Daarbovenop hebben de meeste een anti-aanbak laag. Dat is uiteraard altijd het beste en zal je helpen het brood makkelijk uit te vorm te halen. Er bestaan ook vormen met een losse bodem.

Maar het allerbelangrijkste om de juiste broodvorm te kiezen, is natuurlijk de vorm en de afmetingen. Je weet zelf precies hoe je zelfgebakken brood er moet uitzien, dus dan moet de bakvorm er logischerwijze net hetzelfde uitzien. Alle soorten vormen bestaan; vierkant, rond, ovaal of rechthoekig. De afmetingen gaan van 15 cm tot 46 cm. Let daarbij ook om de diameter, zeker bij ronde of ovale vormen. Jij weet als de beste hoe je brood er moet uitzien.

Wat kost een bakvorm?

De prijs is natuurlijk afhankelijk van de grootte, materialen en merk. De goedkoopste broodbakvormen kosten ongeveer 10€. De specialere of grotere versies kunnen oplopen tot 100€. Echter, is het belangrijk om te realiseren dat je heel lang doet met zo’n bakvorm. Het is mogelijk dat deze je hele leven meegaan. Dus als je het verrekent over het aantal keer dat je ze gebruikt is het zeer goedkoop. Koop er dus verschillende om lekker af te wisselen!

Welke merken bieden broodbakvormen aan?

Je vindt broodbakvormen in alle maten, materialen, kleuren en gewichten en dus ook van alle merken. Vaak zien we hier de traditionele merken die gespecialiseerd zijn in keukenapparatuur. Je kan hier online broodbakvormen van Tefal, Emile Henry, Dr. Oetker, Lurch of Vogue kopen. 

Welke afmetingen moet ik kiezen?

Soms is het moeilijk om door het bos de bomen te zien. We helpen je graag verder. Als je echt niet weet welke maat van bakvorm je moet kiezen, ga dan voor de standaard afmetingen. Deze zijn 28 x 9 x 10 cm en 30 x 9x 13 cm (lengte x breedte x hoogte).

Hou naast de gewenste maten van je brood ook rekening met de inhoud van je oven en zelfs diepvries. Het zou jammer zijn als je 2 broden tegelijkertijd in de oven wil afbakken en er past maar 1 vorm in. Dit is dus ook een puntje om even bij stil te staan.

Mag een broodbakvorm in de vaatwasmachine?

Dit hangt uiteraard af van het type vorm je aangekocht hebt. Lees dus goed de bijgevoegde informatie of zoek naar het vaatwas-tekentje onderaan de vorm. In ieder geval is het sowieso al niet verstandig om een stalen bakvorm in de vaatwasmachine te plaatsen. Algemeen gezegd kunnen we stellen dat je eigenlijk best nooit een bakvorm afwast en zeker niet in de afwasmachine. 

Voor welke soorten brood bestaan er broodbakvormen?

Dit is een belangrijke vraag bij de aankoop van je bakvorm. Welk brood wil je bakken? De grootte van het brood dat je dagelijks wil bakken, zal de keuze van je vorm bepalen. Daarnaast is ook het type brood belangrijk. Zal je ronde, vierkante of rechthoekige broden bakken? Of bak je liever pistolets, focaccia, stokbrood of notenbrood? In dat geval zal je dus de aankoop van je bakvorm moeten aanpassen. Gelukkig is er voor elk soort broodje een vorm beschikbaar!

"Een brood bakken in de oven zonder broodbakvorm gaat nu eenmaal niet. Als fervent bakker gebruikte ik steeds dezelfde vorm. Als ik dan een andere broodmix gebruikte of een speciaal brood wou maken dan leek het toch minder geslaagd dan dat ik wenste. Gelukkig vond ik alle soorten bakvormen op deze website! Door regelmatig de vorm af te wisselen in functie van het soort brood, vallen mijn eigen bereidingen nog meer in de smaak bij familie en vrienden."
L. De Hemelaer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Broodbakvorm

Bekijk de overige accessoires!

Broodmachines

Zelf brood bakken met broodmix

Op zoek naar een goede, kwalitatieve en degelijke broodbakmachine? Waar moet je op letten? We leggen je alles haarfijn uit waarom een broodbakmachine zo belangrijk is.

Broodsnijmachines

Zelf brood bakken

Eens je broodje gebakken is, wil je het graag versnijden. Dit kan met een traditioneel broodmes op de ouderwetse wijze, maar je kan ook opteren voor een broodsnijmachine.

Broodroosters

Broodroosters

Een andere manier om te genieten van je eigen gebakken brood is om het te roosteren of te grillen. Op die manier beleef je lekker en figuurlijk een tweede leven aan je brood.

>