Broodsnijmachine online kopen?

Hoe brood versnijden?

Eens je broodje gebakken is en vers uit de oven komt, wil je het graag versnijden. Velen onder ons willen het brood proportioneren (in bijvoorbeeld een brooddoos) of eventueel invriezen. Dan zijn er verschillende manieren om dit te doen. Je kan gebruik maken van een professioneel (al dan niet elektrisch) broodmes. Of je kan opteren voor een broodsnijmachine. Het voordeel van deze laatste is dat je eigen gebakken brood er nu net uitziet als dat van bij de bakker om de hoek! Bekijk hier de verschillende modellen van broodsnijmachines.

Broodsnijmachines

Wat is een broodsnijmachine?

Eindelijk je broodje is klaar! Vers gebakken uit de oven, wil je het graag versnijden. Mooi en egaal gesneden boterhammen smaken immers beter, niet? Volledig recht snijden met een elektrisch of gewoon broodmes kan dan best wel tegenvallen. Een goede broodsnijmachine is hier dan het perfecte alternatief. 

Je brood snijden met een broodsnijmachine is zo gemakkelijk dat als je dit eenmaal gewoon bent je niets anders meer wil. Waar moet je op letten als je een broodsnijmachine koopt?

Hoe werkt een broodsnijmachine?

Een broodsnijmachine ziet er een beetje uit als een vleessnijmachine bij de beenhouwer. Je plaatst het brood op de machine, stelt de dikte in en het mes van het toestel snijdt je brood in gelijke sneden. Lekker eenvoudig! De dikte kan je zelf instellen, want iedereen heeft een andere voorkeur op dit vlak. 

De meeste machines hebben een gekarteld mes, net zoals een traditioneel broodmes. Het grote voordeel is dan dat het mes gemakkelijk door de harde korst en zachte binnenkant snijdt zonder het brood te beschadigen. Sommige toestellen bieden zelfs verschillende functionaliteiten aan zodat je ook kaas, vlees of groenten kan versnijden.

Wat is de beste broodsnijmachine?

Zoals steeds hangt dit af van je behoeften en wensen, alsook van de frequentie in gebruik. Hoe groot zijn de producten die je gaat snijden? Welke extra functionaliteiten vind je belangrijk? Er zijn broodsnijmachines met gekartelde messen, maar ook met gladde of gegolfde messen.

Hoeveel kost een broodsnijmachine?

De prijs is natuurlijk afhankelijk van bovenvermelde behoeften en vereisten. Je vindt al een basis broodsnijmachine vanaf 60€. Als je dan rekent hoeveel je het zal gebruiken is dit zeker een goede investering. Wens je een broodsnijmachine met meer functionaliteiten dan stijgen de prijzen richting de 275€. 

Welke merken bieden broodsnijmachines aan?

Je vindt broodsnijmachines in alle maten en gewichten en dus ook van alle merken. Vaak zien we hier de traditionele merken die gespecialiseerd zijn in keukenapparatuur. Je kan online broodsnijmachines kopen van Graef, Domo en Magimix.

Wat weegt een broodsnijmachine?

Belangrijk bij de aankoop van je broodsnijmachine is het gewicht en ook de afmetingen. Niet ieders keuken is even groot en bij frequent gebruik van het toestel zal het toch een prominente plaats krijgen op het keukenaanrecht. De overgrote meerderheid van de broodsnijmachines wegen meer dan 5 kilogram. Enkele uitzonderingen zijn iets lichter. De meeste broodsnijmachines zijn vervaardigt uit metaal, enkelen in kunststof.

Wat is de snijdikte voor een sneetje brood?

Elk van ons verkiest een andere dikte van boterham. De dikte van de sneetjes is ook afhankelijk van het type brood. Een ouderwets zuurdesembrood is lekkerder wanneer het dik gesneden is. Gelukkig is de snijdikte instelbaar. De meeste toestellen bieden dit aan en starten vanaf 1 mm. Op die manier kan je dus elke gewenste snijdikte bekomen.

"Er is niets zo heerlijk dan zelf brood bakken. Ik ben er echt aan verslaafd! Soms gebruik ik een broodmix maar soms ook niet. Helaas worstelde ik steeds met het versnijden. Mijn gezinsleden hadden elk een andere mening over de dikte van sneetjes. Niet iedereen houdt immers van zelf gesneden boterhammen. Daarom besloot ik een broodsnijmachine aan te schaffen. Op deze website vond ik de meest voordelige modellen! Ik gebruik het toestel nu dagelijks."
T. Spoormans

Waarop letten bij de aankoop van een broodsnijmachine?

Zal ik de snijmachine enkel voor brood gebruiken?
Gebruik van de snijmachine

Omdat de fabrikanten willen inspelen op de behoeften van de mensen en omdat je natuurlijk geen 2 aparte snijmachines zal kopen wordt het gebruik vaak gecombineerd. In plaats van een toestel om enkel brood te versnijden en een machine om enkel vlees te snijden, worden vaak beide functionaliteiten aangeboden.

Hoe werkt dit? Alles hangt af van het type mes. Let dus goed op tijdens je aankoop en kijk of er een gekarteld mes aan zit of bij zit. Want enkel een gekarteld mes (zoals een standaard broodmes) is geschikt om brood te snijden. Snij je heerlijk gebakken brood dus niet met een glad mes. Die laatste dient enkel voor kaas of charcuterie. Wens je dus een broodsnijmachine aan te kopen, bekijk dan goed of het toestel het juiste type mes heeft. Omdat bijna alle modellen beide aanbieden spreekt men veelal van polyvalente snijmachines.

Hoe groot is het brood dat ik wil snijden?
Grootte van het brood

Omdat je natuurlijk verschillende broden wil maken, zullen zij ook verschillende afmetingen hebben. Het klinkt misschien onnodig om te zeggen maar de broodsnijmachine moet uiteraard groot genoeg zijn voor je brood. Voor de bakkers onder ons die enkel “grote” broden maken, is dit dus een belangrijke parameter tijdens het koopproces.

Wat is de diameter van een broodsnijmachine? Hou rekening met het feit dat de meerderheid van de toestellen een diameter heeft dit niet boven de 18 centimeter gaat. Is jouw brood groter, moet je op zoek gaan naar een ander toestel of eerder een professioneel model. 

Is het veilig om mijn zelfgebakken brood te versnijden?
Veiligheid

Een snijmachine kan niet versnijden zonder messen. Met andere woorden, we moeten voorzichtig zijn. Er gebeuren in de keuken wel eens ongevallen met mandolines of andere apparaten. De meeste broodsnijmachines voorzien verschillende accessoires om de veiligheid te bewaren. Zo kan je in alle rust het brood versnijden.

Er is een duimbeschermer en restenhouder om te voorkomen dat je vingers in de buurt van het mes komen. Sommige exemplaren hebben een extra veiligheidsschakelaar die de machine stopt wanneer er alsnog een ongebruikelijke beweging in de buurt van het mes wordt gedetecteerd.

Leuk weetje…

In 1928 werd voor de allereerste keer gesneden brood in de supermarkten geïntroduceerd. De Amerikaanse consumenten vonden het geweldig. Tot dat moment was er slechts 1 bakker die gesneden brood verkocht. Hij gebruikte als eerste een broodsnijmachine.

KokenKoken
Broodsnijmachine kopen

Bekijk de overige accessoires!

Broodbakvormen

Broodbakvorm

Een broodbakvorm is essentieel bij het bakken van je brood wanneer je gebruikt maakt van een broodmix. Uiteraard zijn er talloze verschillende vormen. Ontdek ze allemaal hier.

Broodbakmachines

Zelf pistolets bakken met broodmix

Op zoek naar een goede, kwalitatieve en degelijke broodmachine? Waar moet je op letten? We leggen je alles haarfijn uit waarom een broodbakmachine zo belangrijk is.

Broodroosters

Brood roosteren

Een andere manier om te genieten van je eigen gebakken brood is om het te roosteren of te grillen. Op die manier beleef je lekker en figuurlijk een tweede leven aan je brood.

>