Is brood een dikmaker?

Word je dik van brood? Is brood een dikmaker? Het is één van de meest gestelde vragen rond brood. Maar wat zegt de wetenschap? Wat denken diëtisten erover? We leggen het hier haarfijn voor je uit.

Word je dik van brood?

Neen, brood maak je niet dik! Vele mensen denken dat brood een dikmaker is omdat het omdat het van graan wordt gemaakt en er dus veel koolhydraten in zitten. Je gewicht neemt toe wanneer over een lange termijn het volume ingenomen calorieën meer is dan wat je verbruikt. Met andere woorden je moet voor een goede balans zorgen tussen inname en verbruik. Let wel, het aantal ingenomen calorieën geldt voor je totale voeding, dus niet enkel voor brood of broodsoorten. De calorieën zijn je dagelijkse “brandstof”.

Dus wanneer iemand 6 sneden brood eet per dag en die ook “verbruikt” dan zal die persoon niet verdikken. Omgekeerd dus wel, iemand die dezelfde hoeveelheid brood eet maar bijvoorbeeld ineens plots stopt met lichaamsbeweging, zal wel aankomen.

Bestaat er brood om af te vallen?

Is er een speciaal brood op de markt waarvan je afslankt? Je kan gewicht verliezen dankzij brood, maar dan vooral door de voedingsvezels die het bevat. De koolhydraten heb je immers nodig als brandstof. Wens je af te vallen? Dan kan dat door te kiezen voor een ander soort brood met veel vezels. Vezelrijk brood geeft je sneller een voldaan of verzadigd gevoel en zijn uiteraard goed voor de stoelgang. Natuurlijk kan je dit best combineren met een gezonde levensstijl, veel lichaamsbeweging en andere gezonde ingrediënten om een beter resultaat te verkrijgen. Er bestaat ook koolhydraatarm brood.

Hoeveel sneetjes brood mag je eten per dag?

De meest gerenommeerde diëtisten raden brood (bijna) nooit af in het samenstellen van hun diëten. Bijgevolg staat brood altijd op het menu! Men raadt 4 à 5 boterhammen per dag aan voor volwassen vrouwen en 6 à 7 boterhammen per dag voor volwassen mannen. Elk brood heeft uiteraard een andere grootte. We nemen hier een gemiddeld standaard brood. 

Brood blijft een prima keuze voor een gezond dieet omdat er geen vetten in zitten. Merk ook op dat er in brood een aanzienlijk volume jodium zit. Dit hebben we allemaal zeker nodig en een jodiumtekort is ten alle tijde te vermijden.

Glutenvrije Broodmix Online Bestellen

Koop online je glutenvrije broodbakmix om je eigen brood te bakken.

All-In Broodmix Online Bestellen

Koop online je all-in broodmix om je eigen wit of bruin brood te maken.

Koolhydraatarme Broodmix Online Bestellen

Koop hier online je koolhydraatarme broodbakmix om brood te bakken.

Brood roosteren
>

Hoe brood maken?

Zelf brood bakken met broodbakmix

Zelf brood bakken zonder broodbakmix

Wat heb je nodig om brood te bakken?

Broodbakvormen

Broodbakvorm

Een broodbakvorm is essentieel bij het bakken van je brood wanneer je gebruikt maakt van een broodmix. Uiteraard zijn er talloze verschillende vormen. Ontdek ze allemaal hier.

Broodsnijmachines

Broodmix bestellen

Eens je broodje gebakken is, wil je het graag versnijden. Dit kan met een traditioneel broodmes op de ouderwetse wijze, maar je kan ook opteren voor een broodsnijmachine.

Broodroosters

Broodroosters

Een andere manier om te genieten van je eigen gebakken brood is om het te roosteren of te grillen. Op die manier beleef je lekker en figuurlijk een tweede leven aan je brood.

Op zoek naar leuke brood recepten?

Wat is het recept voor een lekker brood, sandwich of stokbrood? Je vindt het hier! Zin in grof, bruin of wit brood? Geen probleem. 

We leggen alles stap voor stap uit. Geniet van je eigen gebakken broodjes! Ontdek onze blog artikelen!

KokenKoken