Is bruin brood gezonder dan wit brood?

Bruinbrood is niet per se altijd gezonder dan witbrood. We eten dagelijks brood en velen onder ons zweren bij één van beide varianten. Welke is nu het gezondste? We helpen hierbij de mythe te doorbreken.

Bruinbrood versus witbrood

We eten al eeuwen brood. Het eten van brood werden aanzien als een teken van beschaving. Er ontstond meteen ook een hele industrie of “supply chain” van graanhandelaars, molenaars en uiteraard bakkers. Vele mensen verdienden er door de eeuwen heen hun “brood” mee. 

Omdat brood zo belangrijk was is het altijd een zeer substantieel element geweest in het dieet van de mens. De helft van de opgenomen calorieën kwam via het brood! Heden ten dage is dat nog maar een tiental procent. 

Welk brood wordt het meest verkocht?

In België wordt bruin brood samen met grof of volkorenbrood het vaakst aangekocht bij de bakker of supermarkt. Vroeger was witbrood een pak duurder dan grof of bruinbrood. Daarom werd bruin brood vaak gegeten door de armere klasse gegeten. Toen al besefte men dat grof brood een positief effect had op de fysieke arbeid! Echter daalde de prijs van het brood en kon de lagere middenklasse zich ook witbrood veroorloven.

Vandaag kijken we niet meer naar de prijs om één van beide varianten te verkiezen, maar we kijken eerder naar de gezondheidsfactor. Maar is dat wel zo? Vele mensen schakelen bruinbrood gelijk aan een “beter” brood.

Wat is het verschil tussen wit en bruin brood?

Ik zie het u al denken; “brood is brood”. Dat klopt! Op zich bevinden zich dezelfde vitaminen, vezels en mineralen in bruin als witbrood. Echter is er een opmerkelijk verschil in het aantal of volume van deze vitaminen, vezels en mineralen, waardoor witbrood dus minder voedzaam is. Desalniettemin wordt heden dit tekort vaak toegevoegd aan wit brood.

Zoals steeds moeten we ons antwoord herzien; “het hangt er van af…”. Witbrood bevat een hogere glycemische index. Dat zijn koolhydraten die de bloedsuikerspiegel beïnvloeden en kan gevolgen hebben op het gebied van hart of lever. Echter zijn er mensen die het omgekeerde ervaren. Zij hebben een betere bloedsuikerspiegel bij het eten van wit brood. Studies hebben dit uitgewezen. 

Hoe kunnen we samen vatten? Elke persoon is anders en het hoeft niet te verbazen dat mensen zich beter of slechter voelen bij het overschakelen van volkoren zuurdesembrood naar witbrood of omgekeerd. Zeker als deze verandering plots is. Het menselijk lichaam is sterk gebonden aan gewoontes. Plotse veranderingen kunnen gevolgen hebben. 

De conclusie is eigenlijk dat wanneer je merkt aan je lichaam dat het ene of het andere brood een negatief effect heeft, het zeker geen slecht idee is om eens te switchen van gewoonte. Zoals altijd, met mate. De beste manier van brood eten is afwisseling. Er zijn zoveel heerlijke soorten brood. Het zou jammer zijn elke dag hetzelfde te eten. En… het allerbeste is je eigen brood bakken!

Eet smakelijk!

Glutenvrije Broodmix Online Bestellen

Koop online je glutenvrije broodbakmix om je eigen brood te bakken.

All-In Broodmix Online Bestellen

Koop online je all-in broodmix om je eigen wit of bruin brood te maken.

Koolhydraatarme Broodmix Online Bestellen

Koop hier online je koolhydraatarme broodbakmix om brood te bakken.

Zelf pistolets bakken met broodmix
>

Hoe brood maken?

Zelf brood bakken met broodbakmix

Zelf brood bakken zonder broodbakmix

Wat heb je nodig om brood te bakken?

Broodbakvormen

Broodbakvorm

Een broodbakvorm is essentieel bij het bakken van je brood wanneer je gebruikt maakt van een broodmix. Uiteraard zijn er talloze verschillende vormen. Ontdek ze allemaal hier.

Broodsnijmachines

Broodmix bestellen

Eens je broodje gebakken is, wil je het graag versnijden. Dit kan met een traditioneel broodmes op de ouderwetse wijze, maar je kan ook opteren voor een broodsnijmachine.

Broodroosters

Broodroosters

Een andere manier om te genieten van je eigen gebakken brood is om het te roosteren of te grillen. Op die manier beleef je lekker en figuurlijk een tweede leven aan je brood.

Op zoek naar leuke brood recepten?

Wat is het recept voor een lekker brood, pistolet of ciabatta? Je vindt het hier! Zin in grof, bruin of wit brood? Geen probleem. 

We leggen alles stap voor stap uit. Geniet van je eigen gebakken broodjes! Ontdek onze blog artikelen!

KokenKoken