Is een broodmix goedkoper dan brood?

De prijs voor brood stijgt!

Vandaag de dag stijgen niet alleen de energieprijzen zoals aardgas, elektriciteit en benzine, maar ook vele basisproducten zoals voeding en dus ook brood. Daarom overwegen vele mensen de aanschaf van een broodbakmachine in plaats van een dagelijks bezoek aan de bakker. In deze blog post onderzoeken we wat nu de goedkoopste oplossing is. Is het voordeliger om brood te kopen of zelf te maken dankzij broodmixen in combinatie met een broodmachine? Helaas wordt alles duurder. We zetten de verschillen allemaal even op rijtje.

Is een broodmix goedkoper dan een gewoon brood?

Alles hangt af van de kwaliteit. Een brood in de supermarkt kan goedkoper zijn dan bij de artisanale bakker. Hetzelfde geldt voor broodmixen; er zijn soorten in alle prijsklassen. En uiteraard geldt dit principe ook voor broodmachines. Ontdek hier waar je moet op letten bij de aankoop van een broodbakmachine.

Zoals bij elke (grote) aankoop, moet je een broodmachine als investering zien. Met andere woorden, je investeert in de machine om dan op lange termijn het te terugverdienen. Net zoals warmtepompen, zonnepanelen, een elektrische fiets of zonneboiler. Dit moet je altijd meenemen in de beschouwing wat nu het beste is voor jou en je gezin.

Naast prijs, speelt gebruik een zeer grote rol. Eet je elke dag 3 maal brood of maar om de zoveel dagen? Dit zal sterk bepalen wanneer je je investering terug verdient. Heb je een groot gezien of ben je maar alleen? We hoeven niet te zeggen dat wanneer je een groot gezin hebt en elke dag meermaals brood eet, de investering van een broodbakmachine snel terug betaald is. Maak dus voor jezelf de rekening. Hoeveel broden koop ik normaliter per week?

Wat is de goedkoopste oplossing?

Als je vindt dat een broodmix té duur is, kan je altijd aan de slag met gewone tarwebloem. Je voegt er water, gist en zout aan toe en klaar is Kees. Ontdek de brood recepten op onze website.

Kan het nog goedkoper?

Jazeker! Je kan je eigen brood bakken zonder broodbakmachine. Het is wel belangrijk te noteren dat brood maken zonder machine enorm arbeidsintensief is. Je moet namelijk het brood meerdere malen kneden en verschillende keren enkele uren laten rijzen. Heel dit proces neemt dus heel veel tijd in beslag. Maar, als je over de tijd beschikt is brood bakken zonder broodmachine en zonder broodbakmix, dé allergoedkoopste oplossing.

Is een broodmix duurder dan een brood bij de bakker?

We nemen een concreet voorbeeld. Je schaft een broodbakmachine aan van 150€ en we rekenen dat het toestel 5 jaar zal meegaan. Wanneer je dan elke week 3 broden bakt, komt dit dus op 780 broden op 5 jaar. Dat komt neer op 0,19€ per keer. Als je dan de broodmix meetelt; bijvoorbeeld 3€ per kilo. 1 kilo is ongeveer 2 broden. Dan zitten we op 1,5€ per brood. Daarbij komt dan nog water en elektriciteit. We rekenen respectievelijk 0,002€ en 0,60€ per keer. In totaal komen we dus op 2,3€ voor een brood van 500 gram. Ter vergelijking een gelijkaardig brood in de supermarkt of bij je plaatselijke bakker begint vanaf 2,7€. Hierbij is geen eventuele transportkost meegeteld.

Bijgevolg kunnen we stellen dat een brood bakken met broodmachine en broodmix net voordeliger is dan een brood kopen bij de bakker.

Smaak speelt wel een belangrijke rol. Een brood uit de supermarkt smaakt anders dan bij de bakker. Daarnaast heb je ook verschillende soorten broden. Sommige speciale broodjes zoals die verkrijgbaar zijn bij de bakker zijn niet altijd perfect na te maken met een broodmix. Denk bijvoorbeeld aan speciale pistolets in alle vormen en smaken. Ciabatta’s, pitabrood of Turks brood en dergelijke smaken vaak gewoonweg beter wanneer je ze koopt bij de bakkerij.

Als algemeen advies kunnen we zeggen dat de combinatie tussen beiden opties ideaal is. Afwisseling is belangrijk. Je kan tal van broden maken dankzij je broodmachine, maar af en toe een artisanaal broodje van een goede bakker, kan ook smaken natuurlijk. Zeker als je ook eens van bakker afwisselt.

Hoe het gebruik van een broodmachine optimaliseren?

We stellen vast dat het succes van regelmatige gebruikers van broodbakmachines in de broodmix zit. Er zijn zoveel verschillende bakmixen op de markt dat je eindeloos kan afwisselen. Daarnaast zijn de mogelijkheden van experimenteren met mogelijke ingrediënten enorm. Zoals bij elke grote kost, ligt het succes in het optimaliseren. Probeer alles uit je broodmachine te halen. Bak verschillende broden, gebruik diverse broodmixen van allerlei merken, maak je eigen broodmix, enzovoort. Heel belangrijk bij de optimalisatie is ook alle functionaliteiten te gebruiken van de machine. Je zal versteld staan wat zo’n machine zoal kan. Denk aan een combi-oven; hoeveel mensen gebruiken enkel de hete-lucht functie, terwijl er zoveel tientallen andere programma’s zijn.

Conclusie

Ja, een brood bakken met broodmachine en broodmix is lichtjes goedkoper dan dagelijks een brood te kopen, zelfs wanneer je kiest voor een iets duurder model qua broodbakmachine. In onze berekening kozen we een exemplaar van 150€. Als belangrijkste voetnoot, willen we de nadruk leggen op het gebruik van de machine. Hoe meer je afwisselt van producten en hoe meer je de machine optimaliseert, hoe meer vreugde en plezier je zal beleven. En dat is vicieuze cirkel. Hoe meer vreugde, hoe meer je het zal gebruiken, en zo verder.

Veel plezier met de zoektocht naar een goede broodmachine en bakmixen, maar vooral, eet smakelijk van je eigen (nieuwe) creaties!

Glutenvrije Broodmix Online Bestellen

Koop online je glutenvrije broodbakmix om je eigen brood te bakken.

All-In Broodmix Online Bestellen

Koop online je all-in broodmix om je eigen wit of bruin brood te maken.

Koolhydraatarme Broodmix Online Bestellen

Koop hier online je koolhydraatarme broodbakmix om brood te bakken.

Broodmix bestellen
>

Hoe brood maken?

Zelf brood bakken met broodbakmix

Zelf brood bakken zonder broodbakmix

Wat heb je nodig om brood te bakken?

Broodbakvormen

Broodbakvorm

Een broodbakvorm is essentieel bij het bakken van je brood wanneer je gebruikt maakt van een broodmix. Uiteraard zijn er talloze verschillende vormen. Ontdek ze allemaal hier.

Broodsnijmachines

Broodmix bestellen

Eens je broodje gebakken is, wil je het graag versnijden. Dit kan met een traditioneel broodmes op de ouderwetse wijze, maar je kan ook opteren voor een broodsnijmachine.

Broodroosters

Broodroosters

Een andere manier om te genieten van je eigen gebakken brood is om het te roosteren of te grillen. Op die manier beleef je lekker en figuurlijk een tweede leven aan je brood.

Op zoek naar leuke brood recepten?

Wat is het recept voor een lekker brood, pistolet of ciabatta? Je vindt het hier! Zin in grof, bruin of wit brood? Geen probleem. 

We leggen alles stap voor stap uit. Geniet van je eigen gebakken broodjes! Ontdek onze blog artikelen!

KokenKoken