Maak je eigen lekkere brood

Broodmix is de max!

Maak je eigen lekkere brood! Wie al ooit zijn eigen brood heeft gebakken, zal het graag toegeven: niets is lekkerder! Maar om een lekker brood te bakken is er geen ruimte voor improvisatie. Want brood is ook patisserie en patisserie moet goed afgewogen worden in grammen en in minuten, dixit Piet Huysentruyt. En de man heeft gelijk.

Dus eerste regel: hou je rigoureus aan de instructies op het pak dat je net hebt gekocht. Ze staan er niet voor niets. Misschien kan je wel een eigen ingrediënt toevoegen (amandelen, rozijnen, olijven,…), maar verder mag je niet gaan.

Het goed kneden van het brood is natuurlijk van fundamenteel belang. Ofwel laat je een broodmachine of keukenrobot het werk doen, maar je kan natuurlijk zelf ook aan de slag gaan. Als je daar voor kiest: ringen af! Het zou wel eens een héél duur brood kunnen worden, en je wil toch niet dat je huisgenoten zich verslikken…

Doe de mix in een grote kom, en giet hem liever niet uit over je aanrecht. Dat is OK voor een volleerde bakker, maar in je keuken wordt het al snel een boeltje. Daarom: een grote kom is prima. Water toevoegen en beginnen kneden. Je zal merken dat je vingers al snel vol plakkerig deeg hangen. Dit is best ook een vermoeiende klus. Je moet er voor zorgen dat je deeg glad en elastisch is; dat bekom je pas na 20 minuten.

Haal het deeg uit de kom, leg het op een schotel, die je bedekt met huishoudfolie. Nu kan je 40 minuten rusten, want dat is de tijd dat het deeg moet rijzen. Daarna kneed je het deeg nog eens enkele minuten en leg het in een met boter ingevette bakvorm naar keuze.

Nu laat je het deeg nog eens zo’n 40 minuten rijzen op kamertemperatuur. Je zal merken dat het volume verdubbelt. Ondertussen verwarm je de oven voor op 220 °C.

We zijn er bijna! Het brood kan nu voor 35 minuten in de oven. Ga af en toe eens kijken hoe je baksel evolueert. Een knapperig korstje is lekker, maar je wil toch ook niet dat je brood aanbrandt! Daarna haal je het uit de bakvorm en laat het afkoelen op een rooster.

Nu is het ogenblik aangebroken om je huisgenoten erbij te roepen. Diegene die het aandurft om je bakkerskwaliteiten in vraag te stellen, wordt veroordeeld tot standaard supermarktbrood. Wees gerust: men zal je talenten toejuichen. Maak je eigen lekkere brood!

Smakelijk eten!

Voor meer informatie rond uw brood bakken van A tot Z zonder broodmachine, verwijzen we u graag naar een handige website.

Glutenvrije Broodmix Online Bestellen

Koop online je glutenvrije broodbakmix om je eigen brood te bakken.

All-In Broodmix Online Bestellen

Koop online je all-in broodmix om je eigen wit of bruin brood te maken.

Koolhydraatarme Broodmix Online Bestellen

Koop hier online je koolhydraatarme broodbakmix om brood te bakken.

Brood roosteren
>

Hoe brood maken?

Zelf brood bakken met broodbakmix

Zelf brood bakken zonder broodbakmix

Wat heb je nodig om brood te bakken?

Broodbakvormen

Broodbakvorm

Een broodbakvorm is essentieel bij het bakken van je brood wanneer je gebruikt maakt van een broodmix. Uiteraard zijn er talloze verschillende vormen. Ontdek ze allemaal hier.

Broodsnijmachines

Broodmix bestellen

Eens je broodje gebakken is, wil je het graag versnijden. Dit kan met een traditioneel broodmes op de ouderwetse wijze, maar je kan ook opteren voor een broodsnijmachine.

Broodroosters

Broodroosters

Een andere manier om te genieten van je eigen gebakken brood is om het te roosteren of te grillen. Op die manier beleef je lekker en figuurlijk een tweede leven aan je brood.

Op zoek naar leuke brood recepten?

Wat is het recept voor een lekker brood, pistolet of ciabatta? Je vindt het hier! Zin in grof, bruin of wit brood? Geen probleem. 

We leggen alles stap voor stap uit. Geniet van je eigen gebakken broodjes! Ontdek onze blog artikelen!

KokenKoken