Wat is de herkomst van de ingrediënten van een broodmix?

Van waar in de wereld komen alle ingrediënten van een broodmix?

De ingrediënten voor een broodmix komen uit verschillende bronnen, afhankelijk van de specifieke mix. We hebben het uiteraard over de basis ingrediënten zoals granen, gist, zout en water, maar er zijn ook overige ingrediënten.

De basis ingrediënten

Allereerst zijn er de granen. Tarwe is het vaakst gebruikte graan in broodmixen. Het komt overwegend uit Europa, met Frankrijk als belangrijke producent. Rogge wordt oorspronkelijk geteeld in Azië, maar tegenwoordig nu ook veel in Europa verbouwd, met Duitsland en Polen als grote producenten. Haver wordt oorspronkelijk gedomesticeerd in Eurazië, en nu wereldwijd verbouwd. Canada, Rusland en de Verenigde Staten zijn de grootste producenten. Spelt daarentegen is een oud graan dat de laatste jaren weer aan populariteit wint. Het komt voornamelijk uit Europa, met Duitsland als belangrijke producent.

Volkorenmeel wordt gemaakt van de hele graankorrel, inclusief de zemel en kiem. Het kan afkomstig zijn van verschillende granen, zoals tarwe, spelt, haver en rogge. De herkomst van het volkorenmeel hangt af van de bron van de graan.

Als tweede hoofdbestanddeel is er gist. Gist komt van natuurlijke gisten die op fruit of graan groeien. Tegenwoordig wordt gist op grote schaal gekweekt in speciale fabrieken over de gehele wereld.

Dan komen we aan bij het zout. Zout komt uit verschillende bronnen, zoals zeewater, zoutmijnen of ondergrondse zoutlagen.

Als laatste het water. Water is een essentieel ingrediënt voor alle levende wezens, en het wordt ook gebruikt om brooddeeg te maken. De bron van het water hangt af van de locatie van de broodmixfabriek.

Overige ingrediënten

Afhankelijk van het type broodmix kunnen er nog andere ingrediënten worden toegevoegd, zoals broodverbeteraars. Dit zijn chemische middelen die de kwaliteit van het brood verbeteren, zoals glutenverbeteraars of enzymen.

Daarnaast zijn er ook verschillende soorten zaden zoals sesamzaad, maanzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten. Of zelfs vruchten zoals rozijnen of dadels en kruiden zoals peterselie, gember, rozemarijn, tijm of basilicum. Zaden en pitten komen vaak uit Europa, Azië en Afrika. Vruchten kunnen afkomstig zijn uit landen als Turkije, Iran, Verenigde Staten en Chili. Kruiden zoals kaneel en gember komen vaak uit tropische gebieden zoals Azië, Afrika en Zuid-Amerika.

De exacte herkomst van de ingrediënten in een broodmix kan variëren afhankelijk van het merk en de producent. Vaak vind je informatie over de herkomst op de verpakking van de mix zelf.

Het is onmogelijk om de exacte herkomst van alle ingrediënten in een broodmix te bepalen zonder de specifieke mix te kennen. De informatie op de verpakking kan meer details geven over de herkomst van de ingrediënten.

Naast de hierboven genoemde bronnen, is het belangrijk om te weten dat er steeds meer aandacht is voor lokale en duurzame ingrediënten voor broodmixen. Zo worden er broodmixen geproduceerd met lokaal geteeld graan, of met biologisch geteelde ingrediënten. Door te kiezen voor een broodmix met een duidelijke herkomst en/of duurzame ingrediënten, kunt u een bewuste keuze maken.

Smakelijk eten!

Glutenvrije Broodmix Online Bestellen

Koop online je glutenvrije broodbakmix om je eigen brood te bakken.

All-In Broodmix Online Bestellen

Koop online je all-in broodmix om je eigen wit of bruin brood te maken.

Koolhydraatarme Broodmix Online Bestellen

Koop hier online je koolhydraatarme broodbakmix om brood te bakken.

Zelf brood bakken met broodmix

Hoe brood maken?

Zelf brood bakken met broodbakmix

Zelf brood bakken zonder broodbakmix

Wat heb je nodig om brood te bakken?

Broodbakvormen

Broodbakvorm

Een broodbakvorm is essentieel bij het bakken van je brood wanneer je gebruikt maakt van een broodmix. Uiteraard zijn er talloze verschillende vormen. Ontdek ze allemaal hier.

Broodsnijmachines

Broodmix bestellen

Eens je broodje gebakken is, wil je het graag versnijden. Dit kan met een traditioneel broodmes op de ouderwetse wijze, maar je kan ook opteren voor een broodsnijmachine.

Broodroosters

Broodroosters

Een andere manier om te genieten van je eigen gebakken brood is om het te roosteren of te grillen. Op die manier beleef je lekker en figuurlijk een tweede leven aan je brood.

Op zoek naar leuke brood recepten?

Wat is het recept voor een lekker brood, pistolet of ciabatta? Je vindt het hier! Zin in grof, bruin of wit brood? Geen probleem. 

We leggen alles stap voor stap uit. Geniet van je eigen gebakken broodjes! Ontdek onze blog artikelen!

KokenKoken