Wat is koolhydraatarm brood?

Koolhydraatarm brood is erg in trek omdat vele mensen willen afvallen. Verschillende diëten werken daarom op het aantal koolhydraten dat we dagelijks innemen. Net zoals rijst, aardappelen en pasta wordt brood dan gemeden. Echter zijn we natuurlijk met z’n allen verknocht aan brood en daarom kunnen we het moeilijk missen.

Daarom bestaan er broden met verlaagd koolhydraatgehalte oftewel in de volksmond “koolhydraatarm brood”. Maar eigenlijk is deze benaming niet toegestaan. Brood met minder koolhydraten mag wettelijk gezien alleen verkocht worden als “brood met een verlaagd koolhydraatgehalte” of “brood met minder koolhydraten”.

Hoe maakt men koolhydraatarm brood?

Omdat traditioneel brood gemaakt wordt van tarwemeel en in dit bestandsdeel de meesten koolhydraten zitten, wordt dit ingrediënt vervangen bij koolhydraatarm brood. Dit kan bijvoorbeeld door sojameel. Ook wordt er in brood met een verlaagd koolhydraatgehalte vaak gebruik gemaakt van extra olie of margarine en lijnzaad of zonnebloempitten. Door een hoger vetgehalte bevatten dit soort broden meer calorieën dan gewoon standaard brood. Gelukkig zijn dit wel de goede onverzadigde vetten. 

Bovendien bevat koolhydraatarm brood vaak meer vezels. Daardoor zou je minder snel honger krijgen na het eten van koolhydraatarm brood, ook al is dit nog niet bewezen door wetenschappelijk onderzoek. Echter merken vele mensen dit verschil wel.

Wat is het verschil met standaard brood?

Een gewone volkoren of meergranen boterham heeft gemiddeld 13 gram koolhydraten. Een koolhydraatarme boterham bevat minimaal 30 procent minder, zo tussen 5 en 10 gram koolhydraten per sneetje brood. De koolhydraten uit gewoon brood zijn meestal afkomstig van tarwemeel, de basis van gewoon brood. Is gewoon brood een dikmaker?

In koolhydraatarm brood is een gedeelte van het tarwemeel vervangen door sojameel of soms bonenmeel. Hierin zitten minder koolhydraten dan in tarwemeel, maar wel meer eiwitten. Lijnzaad en zonnebloempitten worden vaak aan koolhydraatarm brood toegevoegd. Ook vezelrijke ingrediënten als tarwe- of haverzemelen worden nog wel eens toegevoegd. Het vezelgehalte van koolhydraatarm brood is daardoor meestal een stuk hoger dan dat van gewoon brood. Dit kan een extra reden zijn om te gebruiken.

Is koolhydraatarm brood gezond of net niet?

Het volgen van een strikt koolhydraatarm dieet wordt door het voedingscentrum afgeraden, juist omdat het kan leiden tot een te hoge verzadigd vet inname en te weinig groenten, fruit, vitaminen en mineralen. Voor mensen die toch graag een koolhydraatarm dieet willen gebruiken, kan brood met een verlaagd koolhydraatgehalte wel een middel zijn om toch nog voedingsvezel binnen te krijgen.

Qua voedingswaarde is het dus niet gezonder of ongezonder dan gewoon brood. Koolhydraten zijn een normaal onderdeel van onze voeding, maar wie veel brood, rijst, pasta en aardappelen eet, krijgt er relatief veel van binnen. Minder koolhydraten eten kan interessant zijn voor wie wil afvallen of diabetes heeft. Als je dan toch brood wilt blijven eten, dan biedt koolhydraatarm brood een uitkomst.

Smaakt koolhydraatarm brood anders dan normaal brood?

Wat zijn de verschillen? De smaak van koolhydraatarm brood wijkt af van die van gewoon brood. Eveneens is de structuur anders. Als laatste is er een groot verschil in prijs. Koolhydraatarm brood is duurder dan gewoon brood. Bijgevolg zijn de koolhydraatarme broodmixen ook duurder dan de traditionele broodmixen. Je kan best verschillende koolhydraatarme broodbakmixen testen om te bepalen welke je het beste bevalt.

Waar kan je koolhydraatarm brood kopen of bestellen?

Het spreekt voor zich dat je de broodbakmix voor dit type brood uiteraard ook hier kan bestellen. Broodmixen met verminderd koolhydraatgehalte zijn hier verkrijgbaar. Eens je de keuze gemaakt hebt qua merk en fabrikant, gelden dezelfde tips en suggesties als bij standaard broodmixen. Probeer eens ingrediënten en bestandsdelen uit om het verrassend te houden. Experimenteer met noten, zaden, krenten, kruiden of pitten. Geniet van het bakproces of laat een broodbakmachine het werk voor je doen.

Eet smakelijk!

Glutenvrije Broodmix Online Bestellen

Koop online je glutenvrije broodbakmix om je eigen brood te bakken.

All-In Broodmix Online Bestellen

Koop online je all-in broodmix om je eigen wit of bruin brood te maken.

Koolhydraatarme Broodmix Online Bestellen

Koop hier online je koolhydraatarme broodbakmix om brood te bakken.

Zelfgebakken brood
>

Hoe brood maken?

Zelf brood bakken met broodbakmix

Zelf brood bakken zonder broodbakmix

Wat heb je nodig om brood te bakken?

Broodbakvormen

Broodbakvorm

Een broodbakvorm is essentieel bij het bakken van je brood wanneer je gebruikt maakt van een broodmix. Uiteraard zijn er talloze verschillende vormen. Ontdek ze allemaal hier.

Broodsnijmachines

Broodmix bestellen

Eens je broodje gebakken is, wil je het graag versnijden. Dit kan met een traditioneel broodmes op de ouderwetse wijze, maar je kan ook opteren voor een broodsnijmachine.

Broodroosters

Broodroosters

Een andere manier om te genieten van je eigen gebakken brood is om het te roosteren of te grillen. Op die manier beleef je lekker en figuurlijk een tweede leven aan je brood.

Op zoek naar leuke brood recepten?

Wat is het recept voor een lekker brood, pistolet of ciabatta? Je vindt het hier! Zin in grof, bruin of wit brood? Geen probleem. 

We leggen alles stap voor stap uit. Geniet van je eigen gebakken broodjes! Ontdek onze blog artikelen!

KokenKoken