Wat verbruikt een broodmachine?

Het verbruik van een broodbakmachine

Het brood dat je zelf bakt is door de band goedkoper dan een brood van de warme bakker. In de prijs van een zelfgebakken brood zitten namelijk geen kosten voor de arbeidstijd of de verkooptijd, zoals dat wel het geval is bij de warme bakker om de hoek. De prijs van een brood in de supermarket schommelt daar vaak wat tussen omdat de schaalgrootte van verkoop de kosten kan drukken.

De afgelopen maanden staan de elektriciteitsprijzen enorm onder druk met hoge prijzen tot gevolg. In deze omstandigheden wordt dan vaak gekeken naar welke toestellen het meest verbruiken in het huishouden, zoals droogtrommel, koelkast of (af)wasmachine. Waar staat een broodmachine in het rijtje van huishoudtoestellen?

Hoeveel stroom verbruikt een broodmachine?

Wat verbruikt een broodmachine? Naast de kost voor de basis ingrediënten, moeten we rekening houden met het verbruik. Eén van de verrassingen bij de berekening voor de kosten van een brood is de energie die je er voor nodig hebt. Dit blijkt toch een redelijke post te zijn en dat verwacht je eigenlijk niet. Zeker in de huidige tijden heeft dit een doorslag die niet te onderschatten is.

Belangrijk is de berekening van brood kopen versus zelf brood maken. Die prijscalculatie vind je hier. Verschillende doorslaggevende factoren zijn; het type broodbakmachine, frequentie in gebruik en de productie van je eigen energie via zonnepanelen en thuisbatterij.

Hoeveel Watt verbruikt een broodbakmachine?

Dit verschilt per machine, maar een gemiddeld exemplaar zal ongeveer tussen de 850 à 1000 Watt verbruiken. Sommige modellen hebben wel een hoger of lager vermogen. Bekijk bijgevolg de technische specificaties voordat je je broodmachine koopt. De verschillende exemplaren kan je filteren op verbruik.

Wat is het stroomverbruik van brood bakken in een broodmachine?

Een machine van 850 Watt doet er 3 uur over om een brood te bakken. Daarbij gebruikt het apparaat alleen bij het bakken de volle 850 Watt. De eerste twee uur warmt de machine namelijk een klein beetje op voor het rijzen van het deeg en gebruikt hij de motor (ongeveer zo’n 110 Watt) voor het kneden. De broodbakmachine heeft ongeveer drie uur nodig, maar verbruikt enkel tijdens het daadwerkelijke bakken die 550 watt. In andere fasen van het bakproces is dit veel minder. Als stroom nemen we een gemiddeld verbruik van 1,25 kWh.

Bij de berekening van het verbruik van de machine van ongeveer 1,25 kWh voor 1 brood, en met een gemiddelde kWh prijs van 80 cent, kom je op 96 cent per brood. Let wel deze 80 cent is de actuele elektriciteitsprijs (25 oktober 2022). Zoals bij elektrische apparaten is het stroomverbruik gratis wanneer je zelf je energie opwekt via zonnepanelen. Heb je nog een terugdraaiende teller dan hoef je zelf geen rekening te houden met het tijdstip van het bakproces. In geval van een digitale meter, kan je best de broodmachine laten werken wanneer de zonnepanelen stroom opwekken en dus niet ’s nachts of in de ochtend.

Glutenvrije Broodmix Online Bestellen

Koop online je glutenvrije broodbakmix om je eigen brood te bakken.

All-In Broodmix Online Bestellen

Koop online je all-in broodmix om je eigen wit of bruin brood te maken.

Koolhydraatarme Broodmix Online Bestellen

Koop hier online je koolhydraatarme broodbakmix om brood te bakken.

Broodbakmachine

Hoe brood maken?

Zelf brood bakken met broodbakmix

Zelf brood bakken zonder broodbakmix

Wat heb je nodig om brood te bakken?

Broodbakvormen

Broodbakvorm

Een broodbakvorm is essentieel bij het bakken van je brood wanneer je gebruikt maakt van een broodmix. Uiteraard zijn er talloze verschillende vormen. Ontdek ze allemaal hier.

Broodsnijmachines

Broodmix bestellen

Eens je broodje gebakken is, wil je het graag versnijden. Dit kan met een traditioneel broodmes op de ouderwetse wijze, maar je kan ook opteren voor een broodsnijmachine.

Broodroosters

Broodroosters

Een andere manier om te genieten van je eigen gebakken brood is om het te roosteren of te grillen. Op die manier beleef je lekker en figuurlijk een tweede leven aan je brood.

Op zoek naar leuke brood recepten?

Wat is het recept voor een lekker brood, pistolet of ciabatta? Je vindt het hier! Zin in grof, bruin of wit brood? Geen probleem. 

We leggen alles stap voor stap uit. Geniet van je eigen gebakken broodjes! Ontdek onze blog artikelen!

KokenKoken