Wat zijn de voordelen van brood?

Brood eten: welke hoeveelheid per dag is goed of slecht?

Brood werd lange tijd lang afgekeurd door experten, maar wordt nu sinds kort door de meeste specialisten aanbevolen bij elke maaltijd omwille van de voedingswaarde. Het is raadzaam volkorenbrood of een ander soort ambachtelijk brood te kiezen om te profiteren van de vele voordelen van dit type brood.

Waarom kiezen voor een gezonde portie brood?

Wat zijn de voordelen van brood? Brood is interessant qua voedingswaarde omdat het complexe koolhydraten bevat. Brood bevat gemiddeld 50% zetmeel; dit is een trage suiker. Complexe koolhydraten, of langzame suikers, zoals zetmeel bijvoorbeeld, worden langzaam door het lichaam opgenomen en leveren dus energie die langzaam naar de spieren en de hersenen wordt gebracht. Deze soort van complexe koolhydraten leiden tot een betere verzadiging en helpen de eetlust onder controle te houden en het risico op een hongergevoel te beperken.

Daarbovenop heeft brood een intermediaire glycemische index (GI), tussen 50 en 90; het brood met de hoogste GI is wit brood gemaakt van geraffineerde meelsoorten, vandaar dat het belangrijk is de voorkeur te geven aan brood gemaakt van volkoren of zelfs integraal meel. Lees er alles over hier.

Het tweede voordeel van brood is het vitaminegehalte: het is een belangrijke bron van vitaminen van groep B en bevat eveneens een beetje vitamine E, een antioxidant, en mineralen, hoofdzakelijk magnesium en kalium.

Als derde voordeel stellen we vast dat brood een bron van plantaardige eiwitten (8-9 g per 100 g) is. Daarom is brood een evenwichtig bestandsdeel in het dieet van bijvoorbeeld vegetariërs.

Ten slotte is brood een goede bron van vezels (tussen 4-5g en 8-10g). Waarom zijn vezels zo belangrijk? Vezels helpen namelijk de darmtransit reguleren, het verzadigingsgevoel beheersen en hebben een positief effect op cholesterol en glycemie. Hoe meer volkorenbrood u eet, hoe hoger het vezelgehalte. En, een ander voordeel, het bevat heel weinig vet. Sommige broden bevatten meer vetten: die met noten, spek of olijven bijvoorbeeld, maar ook die met vetten, zoals sandwichbrood. Brood maakt dus deel uit van een evenwichtige voeding.

Glutenvrije Broodmix Online Bestellen

Koop online je glutenvrije broodbakmix om je eigen brood te bakken.

All-In Broodmix Online Bestellen

Koop online je all-in broodmix om je eigen wit of bruin brood te maken.

Koolhydraatarme Broodmix Online Bestellen

Koop hier online je koolhydraatarme broodbakmix om brood te bakken.

Zelfgebakken brood

Hoe brood maken?

Zelf brood bakken met broodbakmix

Zelf brood bakken zonder broodbakmix

Wat heb je nodig om brood te bakken?

Broodbakvormen

Broodbakvorm

Een broodbakvorm is essentieel bij het bakken van je brood wanneer je gebruikt maakt van een broodmix. Uiteraard zijn er talloze verschillende vormen. Ontdek ze allemaal hier.

Broodsnijmachines

Broodmix bestellen

Eens je broodje gebakken is, wil je het graag versnijden. Dit kan met een traditioneel broodmes op de ouderwetse wijze, maar je kan ook opteren voor een broodsnijmachine.

Broodroosters

Broodroosters

Een andere manier om te genieten van je eigen gebakken brood is om het te roosteren of te grillen. Op die manier beleef je lekker en figuurlijk een tweede leven aan je brood.

>

Op zoek naar leuke brood recepten?

Wat is het recept voor een lekker brood, pistolet of ciabatta? Je vindt het hier! Zin in grof, bruin of wit brood? Geen probleem. 

We leggen alles stap voor stap uit. Geniet van je eigen gebakken broodjes! Ontdek onze blog artikelen!

KokenKoken