Welk brood eet ik best en wanneer?

Welk type brood eet ik het best?

Hoe het juiste type brood kiezen? Kies in de eerste plaats voor een ambachtelijk brood van bij je lokale bakker en vermijd industriële broden. Beter is natuurlijk om zelf je brood te bakken. Vaak wordt het advies gegeven om voor een volkorenbrood te opteren voor dagelijks gebruik.g Dit type brood heeft een lagere GI, een betere voedingswaarde, maakt een betere beheersing van de bloedsuikerspiegel mogelijk en beperkt het “hongerig gevoel” na een maaltijd.

Volkorenbroden bevatten ook meer vitaminen en mineralen (ijzer, magnesium, kalium, zink) dan andere soorten broden. Het advies van vele voedingsdeskundigen bestaat er in om te diversifiëren qua meelsoorten om zo te profiteren van de verschillende soorten vezels (oplosbare en onoplosbare). Je kan dus perfect afwisselen en  boerenbrood eten (dat tarwe- en roggemeel integreert), roggebrood, gerstebrood, haverbrood, en dergelijke…

Een ander standaard advies van experten en diëtisten is om de voorkeur te geven aan zuurdesembrood? Dit brood heeft een lagere GI en een hoger gehalte aan mineralen. Het is eveneens beter verteerbaar dan broden die met gist zijn gemaakt. Zuurdesem vernietigt het fytinezuur, een anti-nutritionele factor, aanwezig in tarwe die de assimilatie van micronutriënten door het lichaam beperkt. Welk brood moet je proberen te vermijden? Brood dat rijk is aan suiker en vet, waaronder palmolie.

Is brood eten ’s avonds: goed of slecht?

Bestaat hierrond een helder advies? Er is geen specifieke reden om ’s avonds geen brood te eten. Het hangt allemaal af van wat je voedingsbehoeften zijn. Zoals we allemaal weten, is het belangrijk ’s avonds te kiezen voor een lichte maaltijd. Kies voor een 1 of 2 sneetjes volkorenbrood met bijvoorbeeld wat magere kaas en groenten. Zo voorkom je het risico op honger tijdens de nacht.

Hoeveel brood mag ik maximum eten per dag?

Er is geen helder antwoord op deze vraag. Het hangt namelijk af van je metabolisme en je fysieke activiteit. Als je heel sportief en actief bent, is een half stokbrood als ontbijt zeker geen probleem. Als u daarentegen tijdens een maaltijd brood, linzen en pasta eet, krijgt u te veel koolhydraten binnen. De gouden tip is om de hoeveelheid brood in te passen aan je totale voeding gedurende de dag.

Word ik dik van brood te eten?

Is brood een dikmaker? Brood maakt niet dik als het deel uitmaakt van een evenwichtige voeding. Bijgevolg hangt dit af van persoon tot persoon; de lengte, gewicht, maar vooral de dagelijkse activiteit. Hoeveel “verbrand” je dagelijks? Brood kan zelfs een goede bondgenoot zijn van een vermageringsdieet omdat het een interessante glycemische index kan hebben en het hunkeren naar meer eten helpt voorkomen. Vele diëtisten nemen daarom een beperkte hoeveelheid brood op in hun diëten. Het allerbelangrijkste is voldoende afwisselen met andere zetmeelrijke voedingsmiddelen met een lage GI, zoals peulvruchten. Zo kan je bijvoorbeeld ’s morgens 2 of 3 sneetjes brood eten, ’s middags linzen en ’s avonds weer een kleine portie brood.

Smakelijk eten!

Glutenvrije Broodmix Online Bestellen

Koop online je glutenvrije broodbakmix om je eigen brood te bakken.

All-In Broodmix Online Bestellen

Koop online je all-in broodmix om je eigen wit of bruin brood te maken.

Koolhydraatarme Broodmix Online Bestellen

Koop hier online je koolhydraatarme broodbakmix om brood te bakken.

Eigen brood maken

Hoe brood maken?

Zelf brood bakken met broodbakmix

Zelf brood bakken zonder broodbakmix

Wat heb je nodig om brood te bakken?

Broodbakvormen

Broodbakvorm

Een broodbakvorm is essentieel bij het bakken van je brood wanneer je gebruikt maakt van een broodmix. Uiteraard zijn er talloze verschillende vormen. Ontdek ze allemaal hier.

Broodsnijmachines

Broodmix bestellen

Eens je broodje gebakken is, wil je het graag versnijden. Dit kan met een traditioneel broodmes op de ouderwetse wijze, maar je kan ook opteren voor een broodsnijmachine.

Broodroosters

Broodroosters

Een andere manier om te genieten van je eigen gebakken brood is om het te roosteren of te grillen. Op die manier beleef je lekker en figuurlijk een tweede leven aan je brood.

>

Op zoek naar leuke brood recepten?

Wat is het recept voor een lekker brood, pistolet of ciabatta? Je vindt het hier! Zin in grof, bruin of wit brood? Geen probleem. 

We leggen alles stap voor stap uit. Geniet van je eigen gebakken broodjes! Ontdek onze blog artikelen!

KokenKoken