Welk brood is lang houdbaar?

Houdt bruin brood langer dan wit brood?

Of net omgekeerd? Het is belangrijk te weten welk brood het langst houdbaar is. Wanneer steek je het in de diepvries? En voor hoelang? We gaan samen met u op zoek naar de antwoorden.

Eerst en vooral moest gezegd worden dan brood zelf gemaakt met een broodmix langer houdbaar is dan een brood van de supermarket of lokale bakker. Waarom? Simpelweg omdat het vers bereid is in eigen woning, er vind geen transport klaar en het brood heeft niet X aantal uur in de rekken gelegen. M.a.w. brood maken met een broodmix, is zeker geschikt om in te vriezen of net iets langer te bewaren.

Brood van de bakker of supermarkt blijft maximum 2 tot 4 dagen mee gaan. Opgelet, bewaar nooit brood in de koelkast. In de koelkast wordt het sneller oud. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood veel sneller uit. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel of brooddoos.

Het meeste brood blijft tegenwoordig langer vers dan vroeger, door allerlei toevoegingen. Maar, bruin brood blijft langer vers dan witbrood. Dat komt door de tarwe, deze slorpt vocht op en houdt het brood daardoor langer vers. Lekker smakelijk!

Hoe brood vers houden?

Kan je brood niet invriezen dan kan je het brood ook gewoon in een papieren zak bewaren. Zulke zakken zorgen voor goede luchtcirculatie, waardoor je korst krokant blijft. Is je brood al aangesneden? Leg het dan met de snijkant naar beneden en zet je broodzak zo in de kast.

De beste manier is natuurlijk om het brood in te vriezen. Vaak is het brood niet helemaal op na 1 à 2 dagen, zeker wanneer niet iedereen er van uit. Vries het dan in in een goede diepvries. Op deze manier blijft je brood nog maanden goed. En lekker handig wanneer je bakker op verlof is dat er dan nog een broodje in de vriezer zit! 

Wanneer je het langer in de diepvries bewaart, droogt het wel een klein beetje uit, maar dat is nog al beter dan wanneer het helemaal kapot gaat. Brood kan het beste worden ingevroren in een plastic zak. 

Wij vinden het zelf het lekkerste om brood uit de diepvries meteen te roosteren of toasten. Lekker krokant! Ontdek de beste broodroosters hier. Smakelijk!

Moet ik brood vacuüm verpakken?

We weten allemaal dat smaken beter bewaard blijven wanneer ze vacuüm verpakt worden. Er is geen sprake van vriesbrand die de structuur en smaak kan veranderen. Ook vitaminen en mineralen blijven optimaal bewaard. Bij brood wat van nature droog is, maakt dit niet zoveel uit. Mocht je nu toch speciaal brood bereid hebben met verschillende ingrediënten, dan raden we dit wel aan.

Brood invriezen

Invriezen is een techniek die heel vaak wordt toegepast. Brood dat je de dag zelf zal opeten of dus net gekocht  of gemaakt hebt kan je best invriezen. Dan is het brood wel een minstens maand houdbaar.

 

Glutenvrije Broodmix Online Bestellen

Koop online je glutenvrije broodbakmix om je eigen brood te bakken.

All-In Broodmix Online Bestellen

Koop online je all-in broodmix om je eigen wit of bruin brood te maken.

Koolhydraatarme Broodmix Online Bestellen

Koop hier online je koolhydraatarme broodbakmix om brood te bakken.

Eigen brood maken

Hoe brood maken?

Zelf brood bakken met broodbakmix

Zelf brood bakken zonder broodbakmix

Wat heb je nodig om brood te bakken?

Broodbakvormen

Broodbakvorm

Een broodbakvorm is essentieel bij het bakken van je brood wanneer je gebruikt maakt van een broodmix. Uiteraard zijn er talloze verschillende vormen. Ontdek ze allemaal hier.

Broodsnijmachines

Broodmix bestellen

Eens je broodje gebakken is, wil je het graag versnijden. Dit kan met een traditioneel broodmes op de ouderwetse wijze, maar je kan ook opteren voor een broodsnijmachine.

Broodroosters

Broodroosters

Een andere manier om te genieten van je eigen gebakken brood is om het te roosteren of te grillen. Op die manier beleef je lekker en figuurlijk een tweede leven aan je brood.

Op zoek naar leuke brood recepten?

Wat is het recept voor een lekker brood, pistolet of ciabatta? Je vindt het hier! Zin in grof, bruin of wit brood? Geen probleem. 

We leggen alles stap voor stap uit. Geniet van je eigen gebakken broodjes! Ontdek onze blog artikelen!

KokenKoken