Brood bakken met broodmix

Ok, we gaan aan de slag met zelf brood bakken. 

Er zijn 2 manieren om je eigen brood te maken. Je kan brooddeeg maken mét een broodmix of zonder een broodmix. 

Of je nu wit, bruin of grof brood wenst te maken. Lekkere kleine sandwiches, tijgerbroodjes, pistolets of een overheerlijke ciabatta.

Je ontbijt, lunch of avondmaal was nog nooit zo lekker dankzij een eigen bereid broodje.

Smakelijk eten!

Broodsnijmachines
KokenKoken

Hoe zelf brood bakken met broodmix?

Ok, warme bakker, ben je er klaar voor? We gaan aan de slag! Eerst en vooral is het belangrijk de instructies op de verpakking van de broodmix of broodbakmix na te lezen. Waarom? Omdat natuurlijk niet elke inhoud dezelfde is. Dus, daarom baseren we ons hier op een broodmix van 5oo gram ofwel een halve kilogram. Vaak is dit een halve zak, maar bekijk het dus goed op voorhand.

Het brooddeeg maken en kneden

Neem een grote kom of bak en stort de bakmix erin. Daarna voeg je 350 ml lauw water toe. Het is essentieel dat het geen koud, noch warm water is. Best ook geen water op kamertemperatuur maar net ietsje warmer. Nu begint het echte werk! Je moet nu beginnen kneden. Dit kan uiteraard met de hand, maar je kan hiervoor ook een mixer gebruiken. Probeer ongeveer een kleine 5 minuten te kneden. Opgelet, gebruik kneedhaken in de mixer en niet de standaard haken. Kneed het deeg met veel liefde. Je zal zien dit werkt voor sommige onder ons zeer therapeutisch. 

Brood laten rijzen

Eens je bovenstaande stappen hebt doorlopen, moet het deeg kunnen rusten. Reken hiervoor ongeveer een 30 minuten. Zet de bak of kom op een droge plek. Je kan eventueel het deeg bedekken met een klamme handdoek. Maak deze gewoon even vochtig met lauw water onder de kraan. 

Na het rijzen, gaat het deeg in de broodbakvorm. Je kan hier uiteraard kiezen voor alle soorten; ronde, vierkante, cake, springvorm, rechthoekige, etc. Belangrijk is de vorm lichtjes in te vetten met een vetstof zoals boter of olie. Neem nu een pollepel of pottenlikker en maak deze even nat, opnieuw met lauw water. Strijk daarmee je eigen bereide brooddeeg glas in de bakvorm. 

Nu, plaats je de gevulde bakvorm opnieuw op dezelfde plaats. Nu is het even wachten, ongeveer een drie kwartier of 45 minuten totdat het deeg volledig gerezen is. Je kan opnieuw opteren om dit onder de natte handdoek te laten gebeuren. Het rijzen komt door het gist in de broodmix. Je kindjes zullen dit leuk vinden om te zien! 

Broodje bakken!

Klaar voor de laatste stap? Je brood gaat nu de oven in. De heteluchtoven heb je voorverwarmd op 200 graden. Hoe harder de oven gaat, hoe krokanter je brood zal worden. Dat kan naar persoonlijke voorkeur, maar het moet natuurlijk ook gaar zijn binnenin. Wens je een krokant gebakken brood, zet dan de laatste minuutjes de oven wat harder. Hoe lang moet het brood in de oven om te bakken? Opnieuw, bekijk best even de werkwijze op de verpakking van de broodmix, maar normaliter moet een brood van dit gewicht een 60 minuten ofwel één uur in de oven. Vergeet niet een wekker te zetten! Met een 500 gram bekom je een brood vergelijkbaar met een klein brood bij de bakker. Zo kan je gemakkelijk de prijs vergelijken. Ziezo, je brood is nu helemaal klaar! Iedereen aan tafel roepen en lekker smullen!

Andere manieren om zelf brood te maken

Brood bakken zonder broodbakmix

Brood roosteren

Welke broodmixen kan je kopen?

Welke broodmixen zijn er verkrijgbaar?

Je kan online broodmixen bestellen voor wit, bruin, grof, volkoren, rogge of spelt brood. Er zijn broodbakmixen voor stokbrood, ciabatta, focaccia of andere Italiaanse broden. Daarnaast kan je online bakmixen kopen voor sandwiches, briochebrood, suikerbrood of notenbrood alsook pistolets, ovenkoeken, picollo’s, waldkorn en andere ovenbroodjes. Eet smakelijk!

>