Brood bakken zonder broodmix

Op zoek om zelf brood bakken? Geen probleem! We helpen je graag op weg!

Er zijn 2 manieren om je eigen brood te maken. Je kan brooddeeg maken mét een broodmix of zonder een broodmix. 

Of je nu wit, bruin of grof brood wenst te maken. Lekkere kleine sandwiches, pistolets, soepstengels of een overheerlijk bananenbrood. Je ontbijt , lunch of avondmaal was nog nooit zo lekker dankzij een eigen bereid broodje.

Smakelijk eten!

Broodsnijmachine kopen
KokenKoken

Hoe brood bakken zonder broodmix?

In tegenstelling tot bakken met broodmixen en broodbakmisen, kan je het ook zonder. Dit is natuurlijk iets omslachtiger maar het plezier is des te groter. Wat heb je nodig? Heel eenvoudig; bloem, water, gist en zout. Misschien een vleugje suiker voor de liefhebbers.

Welke ingrediënten heb je nodig voor het brooddeeg?

We starten met de bloem of meel. Waar vind je die? Bloem is overal te verkrijgen; in de supermarkten of tuincentra. Je hebt uiteraard verschillende soorten bloem. Daar kan je mettertijd mee experimenteren om zo te weten te komen welke het lekkerste brood oplevert. Vaak heeft het tarwebloem als basis. De gluten erin (samen met de gist) zorgen ervoor dat het deeg zal rijzen. 

Gist is het tweede bestandsdeel. 1 blokje van 42 gram volstaat voor één kilo bloem. Opnieuw, vind je de gist in de supermarkt, normaliter bij de zuivelproducten in de koeling. Daarnaast gebruik je zout; fijn keukenzout, Himalaya zout of grof zeezout. Waarom is zout belangrijk voor brooddeeg? Zout zal smaken geven aan je brood. Opnieuw, kan je hiermee experimenteren en verschillende soorten uitproberen. Opgelet, strooi het zout nooit rechtstreeks op de gist. Suiker is niet echt nodig om brooddeeg te maken. Je kan het wel proberen. Een overdaad aan suiker zal het brood wel zeer zoet maken en het resultaat zal dan eerder richting suikerbrood, rozijnenbrood of briochebrood gaan. 

Als laatste heb je water nodig om alle droge ingrediënten te kunnen kneden. Daarnaast heb je ook een klein beetje water nodig om het gistblokje te laten oplossen. Het water mag zeker niet warm zijn, maar ook niet te koud. Standaard raden we lauw water aan. 

Brooddeeg maken en laten rijzen

Aan de slag. Voeg alle droge ingrediënten in een kom. Laat de gist oplossen en voeg het samen met het water er aan toe. Voor één kilo bloem, rekenen we ongeveer een 750 ml lauw water. Kneden maar! Het kneedwerk kan met de hand. Dat is leuk om met de kindjes te doen. Heb je daar geen zin in? Gebruik dan een mixer of keukenmachine. 

Na het kneden, moet je brooddeeg een eerste keer rijzen. Maak er een strak, mooi bolletje van en plaats het in een propere kom. Dek toe met een natte theedoek of plasticfolie. Nu even geduld hebben. Het deeg moet ongeveer een halfuur of 30 minuten rijzen. Kies een rustige, propere plaats om het te laten rijzen. Dit proces moet ook op kamertemperatuur gebeuren. Dus het deeg zeker niet in de koelkast plaatsen. 

Is brooddeeg goed gerezen? Dan gaan we het brood vormen. Je kan hiervoor een broodbakvorm gebruiken ofwel met de hand te werk gaan. Laat je fantasie de vrije loop. Je kan kiezen voor een rond of langwerpig brood, maar je kan er ook verschillende kleinere broodjes van maken. Op deze manier blijft het leuk!

Na het vormen, laten we het brooddeeg nogmaals rusten. Deze keer in een ingevette bakvorm of op een bakplaat. Wanneer het brood verdubbelt is in volume, is het klaar om gebakken te worden. Naar schatting is dit nogmaals een uur of 60 minuten.

Brood bakken in de oven

De oven in! Na de tweede rijzing kan het brood afgebakken worden. Dit gebeurt steeds in een voorverwarmde oven van 200 graden. Plaats de bakplaat of bakvorm er in en de hete lucht doet de rest. Afhankelijk van de grootte van het brood, moet je langer of korter bakken. Reken voor een standaard brood ongeveer een uurtje. Geniet van je allereerste zelf gebakken brood! Smakelijk!

>

Andere manieren om zelf brood te maken

Zelf brood bakken met broodbakmix

Broodmix kopen