Brood recepten

Brood bakken? Nog even alles op een rijtje!

Welke ingrediënten heb je nodig om brood je bakken?

Onderstaande hoeveelheden zijn voor een brood van 4 personen.
Bloem
750 gram
Verse gist
15 gram
Water (op kamertemperatuur)
45 cl
Zout
15 gram

De belangrijkste tips om zelf brood te bakken

Ontdek onze broodrecepten

Hoe witbrood maken?

Welke ingrediënten heb je nodig om witbrood te maken?

Geef ons ons dagelijks brood! Heerlijk brood bakken. Hoe doe je dat? Het is van groot belang dat het deeg 3 uur rijst. Dit vergroot de kwaliteit van je brood. Het rijzen wordt bevorderd door de gluten in het meel. De gluten zorgen ervoor dat het deeg elastisch is en niet scheurt tijdens het rijzen. Door de ingesloten gasbelletjes ontstaat het kruimige deel van het brood.

Breek de gist en roer los in het lauw water op met de suiker. Laat dit goedje 15 minuten rusten. Doe dan de tarwebloem in een kom. Maak in in het midden een kuiltje en voeg er het gistmengsel aan toe. Strooi het zout en de suiker over de bloem, maar niet over de gist. Begin nu alles goed te mengen. Geleidelijk aan voeg je het lauwe water er aan toe. Nu kneed je het deeg totdat het niet meer aan je handen kleeft. Dat zal ongeveer een 20 minuten duren. Goede fitness! Indien het deeg te vochtig is, kan je nog wat bloem toevoegen. Doe het deeg nu een kom en dek af met een keukenhanddoek. Laat tenminste 2 uur, maar idealiter 3 uur rijzen op een tochtvrije plaats op kamertemperatuur.

Kneed het deeg nadien nogmaals een tiental minuten. Plaats het deeg in de bakvorm of op je ovenplaat. Laat het nu opnieuw rijzen totdat het ongeveer dubbel zo groot is qua volume. Bestrijk het deeg met wat lauw water en bak het af in de oven van 225° voor 50 à 60 minuten. Laat het verse brood nadien afkoelen alvorens te versnijden of op te eten. Eet smakelijk!

KokenKoken

Hoe bruinbrood maken?

Welke ingrediënten heb je nodig om bruinbrood te maken?

Dit recept is idem aan dat van het witbrood. Er is enkel een verschil in de ingrediënten. Bruinbrood bevat minder suiker. Eet smakelijk!

>

Hoe rozijnenbrood maken?

Welke ingrediënten heb je nodig om rozijnenbrood te maken?

Breek de gist en roer los in het lauw water met de suiker. Laat dit goedje 15 minuten rusten. Vermeng de bloem met de rozijnen in een kom. Maak er opnieuw een kuiltje in voor de mengeling van het gist en de suiker, maar voeg ook het ei de suiker en de boter toe. Strooi het zout over de bloem, maar niet voor de gist. Goed mengen nu! Voeg geleidelijk aan het lauwe water toe. Kneed het geheel voor een twintigtal minuten. Laat de deeg rijzen voor 2 uur of idealiter 3 uur. 

Kneed het deeg nadien nogmaals een tiental minuten. Plaats het deeg in de bakvorm of op je ovenplaat. Laat het nu opnieuw rijzen totdat het ongeveer dubbel zo groot is qua volume. Bestrijk het deeg met wat lauw water en bak het af in de oven van 225° voor 50 à 60 minuten. Laat het verse brood nadien afkoelen alvorens te versnijden of op te eten. Eet smakelijk!

KokenKoken

Hoe sandwiches maken?

Welke ingrediënten heb je nodig om sandwiches te maken?

Dit recept is voor 10 stuks. Breek de gist en roer los in het lauw water met de suiker. Laat dit 15 minuten rusten. Plaats de bloem in een kom en voeg er het ei, de gist en de suiker bij. Strooi het zout over de bloem maar niet op de gist. Begin nu alles geleidelijk mooi te vermengen. Op het einde voeg je de boter bij. Voeg nu geleidelijk het water en de melk toe. Goed kneden gedurende 20 minuten. Laat het deeg rijzen. Zoals steeds minimum 2 uur, maar idealiter 3 uur. 

Verdeel de massa in kleine broodjes (10 stuks). Leg ze op een bakplaat en laat nogmaals een kwartiertje rijzen. Bestrijk de bovenkant met water en bak de sandwiches af in de oven op 200° gedurende 25 minuten. Dan zijn de sandwiches gaar. Eet smakelijk!

Hoe pistolets maken?

Welke ingrediënten heb je nodig om pistolets te maken?

Dit recept is voor 12 stuks. Breek de gist en roer los in het lauw water. Laat dit mengsel 15 minuten rusten. Meng het dan onder de bloem samen met het zout en de olijfolie. Voeg geleidelijk aan het lauwe water toe. Kneed het gedurende 10 minuten tot een mooi homogeen deeg. Laat het rusten en rijzen totdat het verdubbelt in volume.

Trek het deeg nu uiteen in 12 klein stukken rol deze tot bolletjes. Geef elk bolletje het typische sneetje in het midden. Laat de pistolets nu nogmaals 10 minuten rijzen op je ovenplaat of bakplaat. Bak ze nadien gedurende 30 minuten af in een oven van 200°. Eet smakelijk!

KokenKoken

Hoe bananenbrood maken?

Welke ingrediënten heb je nodig om bananenbrood te maken?

Breng het ananassap aan de kook, samen met sultana rozijnen aan de kook en laat 5 minuten sudderen. Haal de pan van het vuur. Laat het mengsel een uur rusten met een deksel op de pan. Nadien giet je het overtollige vocht af. Verwarm een oven tot 170°. Neem een broodbakvorm en leg er een bakpapier in.

Doe de bloem, bakpoeder en zout in een kom. Roer om met een spatel of houten lepel en laat 30 minuten staan. Smelt de boter in een pan. Deze mag niet te bruin worden. Meng de gesmolten boter in een kom met de suiker tot een glad mengsel. Nu voeg je de eieren er aan toe en roer alles goed om.

Plet de bananen met een vork en voeg de gehakte walnoten er aan toe. Nu voeg je de uitgelekte rozijnen, vanille-extract en het eimengsel toe. Alles even goed doorroeren. Neem je bloemmengsel en voeg het er in 3 keer onderdoor. Goed roeren! Giet alles in de bakvorm en bak het brood af gedurende 1 uur af in de oven. Na het bakken laat je het bananenbrood voldoende afkoelen alvorens te snijden. Smakelijk!

Hoe soepstengels maken?

Welke ingrediënten heb je nodig om soepstengels te maken?

Grissini’s of soepstengels zijn overheerlijk! Ze passen bij elke dip, kaas of tapenade. Wanneer je ze ook nog eens personaliseert met je eigen kruidenmix, wordt het helemaal top! Hoe maak je grissini?

Doe de bloem in een grote kom, maak in het midden een kuiltje. Los de gist op in het lauwe water en voeg het toe aan de kom met bloem. Nu, moet je alles goed kneden. Nadien voeg je de olijfolie en de boter toe. Opnieuw, goed kneden en mengen. Voeg het zout toe en kneed nogmaals. Nu, kan je het deeg uitrollen tot een bol. Dek de kom met de bol af en laat 1 uur rijzen. Het deeg is klaar wanneer het in volume verdubbeld is.

Snijd het deeg in plakken van een halve centimeter. Mocht het deeg alsnog te plakkerig zijn, kan je wat extra bloem toevoegen. Rol de plakken deeg tot lange, dunne, fijne worsten. Dit is eveneens het moment waarop je de kruiden, Parmezaanse kaas, peper of extra zeezout aan toevoegt. Hier kan je je creativiteit de vrije loop laten. Hier kan je meer vinden over originele ingrediënten.

Neem een bakplaat met bakpapier en leg de soepstengels erop. Laat voldoende ruimte tussen de grissini of stengels. Laat dit nogmaals 30 minuten rusten. Bak de stengels voor 10 minuten  in een hete oven van 200°. Af en toe even kijken dat ze niet aanbranden. Laat ze nadien afkoelen, idealiter op een rooster. Nu kan ze eten met een dip, salsa of tapenade. Ze zullen ongeveer 3 dagen houdbaar zijn.

KokenKoken

Op zoek naar meer ? Bekijk onze blog!

Kan je er niet genoeg van krijgen? Wij begrijpen dat!

Ontdek onze blog, met vele weetjes, tips, suggesties en overheerlijke recepten. Geniet van het brood bakken, mét of zonder broodmix!

Wat heb je nodig om brood te bakken?

Broodbakvormen

Broodbakvorm

Een broodbakvorm is essentieel bij het bakken van je brood wanneer je gebruikt maakt van een broodmix. Uiteraard zijn er talloze verschillende vormen. Ontdek ze allemaal hier.

Broodsnijmachines

Broodmix bestellen

Eens je broodje gebakken is, wil je het graag versnijden. Dit kan met een traditioneel broodmes op de ouderwetse wijze, maar je kan ook opteren voor een broodsnijmachine.

Broodroosters

Broodroosters

Een andere manier om te genieten van je eigen gebakken brood is om het te roosteren of te grillen. Op die manier beleef je lekker en figuurlijk een tweede leven aan je brood.