Welke soorten brood zijn er?

Vind je eigen brood opnieuw uit!

Welke soorten brood bestaan er allemaal? En moet je dan speciale broodmixen of broodbakmixen bestellen? Geen nood; je kan hier alle soorten broodmixen voor elk type brood vinden. Indien je speciaal brood wil bakken zonder broodmix kan dat ook natuurlijk.

Broodbakmachine

Welke soorten brood bestaan er?

Er zijn veel verschillende soorten brood te vinden bij de bakker of de supermarkt. Meestal krijgt het brood de naam van het type graansoort mee, zoals tarwebrood of roggebrood. Tarwebrood wordt het vaakst gegeten en bestaat natuurlijk uit de gekende varianten;  wit brood, bruin brood en grof of volkorenbrood. We zetten even enkele soorten brood op een rijtje.

Groot Brood

Wit brood

Bruin brood

Volkoren brood

Grof brood

Casino

Maisbrood

Vruchtenbrood

Meergranenbrood

Turks brood

Zuurdesembrood

Speltbrood

Roggebrood

Zonnepittenbrood

Broodjes

Pistolets

Tijgerbroodjes

Sandwiches

Piccolo’s

Puntbroodjes

Pitabroodjes

Bagels

Keizerbroodjes

Italiaanse bol

Hotelbroodjes

Panettone

Mueslibroodjes

Krentenbol

Speciaal Brood

Stokbrood

Baguette

Focaccia

Ciabatta

Suikerbrood

Naanbrood

Rozijnenbrood

Krentenbrood

Brioche brood

Kerststol

Paasbrood

Regeringsbrood

Moutbrood

Eigen brood maken

Welke mixen voor broodsoorten kan je online kopen?

Welke broodbakmixen zijn er verkrijgbaar?

Je kan online broodmixen bestellen voor wit, bruin, grof, volkoren, rogge of spelt brood. Er zijn broodbakmixen voor stokbrood, ciabatta, focaccia of andere Italiaanse broden. Daarnaast kan je online bakmixen kopen voor sandwiches, briochebrood, suikerbrood of notenbrood alsook pistolets, ovenkoeken, picollo’s, waldkorn en andere ovenbroodjes. 

Vaak kan je met éénzelfde broodmix of broodbakmix verschillende soorten brood maken. Je voegt dan simpelweg de gekozen ingrediënten toe zoals noten, rozijnen of zonnebloempitten. Hoe specialer het brood hoe meer je op zoekt moet gaan naar de juiste bakmix. Gelukkig vind je ze allemaal hier! Je kan zelf ook creatief aan de slag gaan en je eigen speciale brood bakken! 

Smakelijk eten!

>

Hoe zelf brood bakken?

Zelf brood bakken met broodbakmix

Zelf brood bakken zonder broodbakmix

Broodbakmachine online kopen
KokenKoken

De soorten brood

Wat is wit brood?

Wit brood is het meest gekende brood bij ons en wordt al eeuwen gegeten. De juiste term is echter wittebrood of witbrood. Waar dankt witbrood zijn naam? Het is brood gebakken van tarwemeel waar de kiem en de zemel geheel uit zijn gezeefd of gebuild.

Witbrood werd al bereid in de Griekse oudheid. Ook in de Romeins tijd en aan het Franse hof at men wittebrood. Al die jaren beschouwde men wittebrood als superieur. Omdat het bereidingsproces van bloem lastiger en duurder was dan dat van ander meel, was wittebrood lange tijd duurder dan bruinbrood. Daarom konden alleen de welgestelden het zich permitteren. Bijgevolg at de gewone bevolking grof tarwebrood, volkorenbrood of roggebrood. 

In het midden van de 20e eeuw raakte wit brood in Noordwest-Europa uit de gratie ten gunste van bruinbrood of volkorenbrood omwille van gezondheidsredenen. Bruinbrood bevat nu eenmaal zemelen en is bijgevolg vezelrijker dan witbrood

Het gangbare wittebrood bestaat uit 4 ingrediënten; tarwebloem, water, gist en zout. Uiteraard bestaan er tal van variaties zijn. We kennen het casinobrood, knipbrood, tijgerbrood en busbrood en zijn er allerlei soorten wit klein brood zoals puntbroodjes of pistolets.

In de rest van de wereld bestaan nog grotere variaties aan witte broodsoorten, die ingrediënten bevatten, zoals zuurdesem, gedroogde vruchten, noten, pitten of kruiden.

Wat is bruin brood?

Net zoals bij witbrood wordt bruinbrood officieel aan elkaar geschreven. Bruinbrood is brood gebakken van tarwebloem waaraan zemelen zijn toegevoegd. Dat wil zeggen dat de kiemolie ontbreekt. Net zoals wittebrood wordt dit type brood alle eeuwen gegeten.

Omdat bruinbrood aanzienlijk goedkoper was dan witbrood werd het voornamelijk door de gewone bevolking gegeten.

Net zoals bij elk soort brood staat het vrij om smaken toe te voegen. Ingrediënten die gebruikt worden zijn bijvoorbeeld granen, zaden, zonnebloempitten, vruchten en noten.

Wat is volkorenbrood?

In plaats van normaal meel wordt dit brood gemaakt met volkorenmeel. Dit type meel wordt vervaardigt uit de tarwekorrel. Opgelet, niet elk brood met een bruine kleur is gemaakt van volkorenmeel! Soms voegt men gebrand mout toe om deze kleur te bekomen. Uiteraard is het niet hetzelfde brood want het bevat niet de zemelen zoals bij volkorenmeel.

Volkorenbrood wordt al eeuwen gebakken. Het is samen met wit- en bruinbrood misschien het meest gekende brood in onze contreien. In de tweede helft van de vorige eeuw begon men er achter te komen dat volkoren brood een positief effect heeft op de gezondheid, zeker in vergelijking met het witbrood van die tijd. Dit komt door de vezels die aanwezig zijn. In het volkorenmeel zitten namelijk zemelen. Zoals we weten stimuleren vezels de darmwerking en hebben een ze een positieve impact op de cholesterol. 

Het grootste verschil van volkorenbrood en wit- of bruinbrood is dat er minder energie in zit. De energetische waarde is minder dan bij de twee voorgaande broden. Dat is de reden dat je volkorenbrood vaak ziet terug komen bij diëten.